Nieuwsbrief

Trainingen

Vr. 15 dec – Verdiepingsdag Biodynamische landbouw en voeding

In de biodynamische landbouw staat de bodem centraal. Tijdens deze verdiepingsdag gaan we op zoek naar de eigenschappen en kenmerken van de meest relevante stoffen in de bodem. Hoe beïnvloeden die de bodemvruchtbaarheid? Voor practici die verder willen in het biodynamisch telen. Leer hoe je deze kennis in de praktijk kunt toepassen bij het vergroten van je bodemvruchtbaarheid op je bedrijf.

Lees meer… about Vr. 15 dec – Verdiepingsdag Biodynamische landbouw en voeding

Vr. 26 jan – Themadag eiwitarm voeren en stikstofreductie

Een van de beproefde manieren om stikstofgebruik te reduceren en daarmee ook het overschot naar het milieu te reduceren is het zgn. ‘voerspoor’: structuurrijk en eiwitarm voeren. In deze themadag leer je hoe dit in zijn werk gaat en welke ervaringen er mee zijn opgedaan. De themadag is bedoeld voor melkveehouders die willen anticiperen op de ontwikkelingen in de richting van (meer) grondgebonden produceren, betere stikstofbenutting en betere gezondheid van het vee, o.a. klauwgezondheid en vruchtbaarheid.

Lees meer… about Vr. 26 jan – Themadag eiwitarm voeren en stikstofreductie

Vr. 12 jan – Themadag Composteren en fermenteren

In 2030 verwacht het ministerie van Landbouw dat kringlooplandbouw grotendeels gerealiseerd is. Dat wordt nog een stevige klus. Deze trainingsdag is voor iedereen die reststromen zoals slootmaaisel, bermmaaisel eigen groenafval etc wil composteren of fermenteren om daarmee de beschikbare materialen optimaal te benutten voor de bodemvruchtbaarheid.

Lees meer… about Vr. 12 jan – Themadag Composteren en fermenteren

Vr. 1 dec – Themadag Duurzaam bodembeheer

De themadag duurzaam bodembeheer is een brede oriëntatie op de aspecten die samen tot duurzaam bodembeheer leiden. De dag richt zich op boeren en tuinders die zicht willen op de ontwikkelingen in de landbouw in relatie tot maatregelen op het eigen bedrijf. Aan bod komen: bodemkwaliteit; organische stof en koolstof/stikstof, veranderende mechanisatie, potentie van toevoegmiddelen en meststoffen, bemesting rondzetten in de toekomst.

Lees meer… about Vr. 1 dec – Themadag Duurzaam bodembeheer

Vr. 2 feb – Themadag mineralen en sporenelementen

Mineralen en organische stof vormen samen de bron van onze voeding en ze spelen een centrale rol in de vruchtbaarheid van onze bodem. Waar de WUR-ren van deze wereld dit kwantitatief, op hun fysieke en chemische kenmerken, onderzoeken (kilo’s, gehaltes, gebrek, bemesting) gaat de biodynamische landbouw (en deze themadag) juist in op de kwaliteit van deze stoffen, om zo een volgende stap te maken in het ontwikkelen en verzorgen van voedingskwaliteit.

Lees meer… about Vr. 2 feb – Themadag mineralen en sporenelementen

Vr. 24 nov – Themadag Stikstof en Koolstof

Wat betekent het dat we in de landbouw zoveel stikstof geven? Wat zijn gevolgen van de grote hoeveelheid ‘Non Proteïn Nitrogen’ (stikstof in andere vormen dan eiwit) in onze voeding? Wat doet dat met ons lichaam en onze geest en met onze maatschappij als geheel? Voor iedereen die interesse heeft in kringlopen op het boerenbedrijf en die kringlopen wil optimaliseren.

Lees meer… about Vr. 24 nov – Themadag Stikstof en Koolstof

Vr. 10 nov – Themadag Microbioom

Wat is het verband tussen jouw gezondheid en de kwaliteit van de bodem, de gewassen die erop groeien en de dieren die erop grazen? Volg de themadag Microbioom en leg het verband tussen je buitenwereld en binnenwereld! Voor professionals uit landbouw, verwerking, voeding en gezondheid, voor studenten, voor consumenten en voor geïnteresseerden uit de horeca, coaching en leefstijlbegeleiding, voor studenten.

Lees meer… about Vr. 10 nov – Themadag Microbioom